آشنايي با شويد
شِويد يا شِوِد (نام علمي: Anethum graveolens dhi) گياهي است يكساله يا دوساله كه گاهي بلندي آن به يك متر نيز ميرسد. ريشه آن راست و مخروطي شكل و سفيد است. اين گياه بومي جنوب غربي و آسيا و آسياي ميانه است و امروزه در بيشتر نقاط گيتي ازجمله بخشهاي جنوب اروپا، ايران، مصر، آمريكا و چين پرورانده ميشود. شويد منبع غنياي از كلسيم و پتاسيم است. شويد گياهي چندساله و يا يكساله از خانواده چتريان است. ارتفاع آن به ۴۰ تا ۶۰ سانتيمتر ميرسد. ساقهها باريك و متناوب بوده كه انشعابات زيادي دارند. برگها نخ مانند هستند ولي از برگهاي رازيانه پهناي بيشتري دارند. گلها سفيد و يا سفيد-زرد هستند كه در گلآذين چتري قرار ميگيرند. بذرها نازك بوده كه خطوط برجستهاي بر روي آن قرار دارد. تركيبات موجود در شويد عبارتاند از كربوهيدراتها، فيبر، ويتامين B1، B2، B3، B5، B12، ويتامين A، ويتامين C و همچنين كلسيم، آهن، منيزيم، منگنز، پتاسيم، فسفر، سديم و روي. تركيبات معطر شويد شامل Apiole، dillapiole، Carvone، Myristicin و Umbelliferone ميشود. شويد به صورت هاي مختلف مانند شويد تازه، شويد خشك و عرق شويد مصرف مي شود.
دانه شويد داراي ۵/۲ تا ۴ درصد اسانس است كه مقدار آن براساس منطقه جغرافيايي و فصل تغيير ميكند و تا ۷/۷ درصد هم ميرسد. قسمت اعظم اسانس ميوه شويد، دـ كارن، ليمونن و آلفافلاندرن است كه هر سه حدود ۹۰ درصد اسانس را شامل ميشوند. تركيبات ديگر ميوه شويد عبارتاند از: ديلانوزيد، كومارينها، كامپفرول و تركيب ۳ ـ گلوكورونيده آن، وي سنين، ميريستيسين و ساير فلاوونوئيدها، اسيدهاي فنلي، پروتئين (حدود ۱۶ درصد)، چربي (حدود ۱۵ ـ ۱۰ درصد). اسانس سر شاخه هوايي شويد كه از سر شاخه تازه آن به روش تقطير با بخار آب به دست ميآيد، شامل ۲۸ تا ۴۵ درصد تركيبات كتوني مانند كارون ميباشد كه بر اساس فصل محصول برداري متفاوت است. ريشه گياه شويد نيز داراي اسانس است كه ۹۵ درصد اسانس ريشه را آلفا ـ بتاپينن تشكيل ميدهد.
شويد براي رشد مناسب به آبوهواي گرم بهخصوص در تابستان نياز دارد. شويد به آفتاب كامل براي رشد نياز دارد و كمترين ميزان سايه نيز رشد آن را محدود ميكند. بذر شويد ميتوانند بين ۳ تا ۱۰ سال قوه ناميه خود را حفظ كنند. فصل گلدهي شويد شهريور و مهر است. بهترين زمان برداشت برگها در زماني است كه گلها شروع به باز شدن ميكنند. خواص شويد عبارتاند از درمان كمبود اشتها، عفونتها، مشكلات مجاري گوارشي، مشكلات مجاري ادراري، اسپاسم، نفخ، اختلالات خواب، تب، سرماخوردگي، برونشيت، مشكلات كبد و صفرا.
اگر ميخواهيد سبزيهايتان رو پشت پنجره و تو گلدانهاي زيبا پرورش بدهيد بهتر است از خاك آماده و تميز استفاده كنيد تا فضاي آپارتمان از حشره و موجودات ديگر پر نشود. بهترين خاك براي كاشت سبزي جات كمپوستهاي آماده است. اگر فقط ميخواهيد چند نمونه سبزي بكاريد بدون شك ريحان سبز يا بنفش، تربچه، جعفري و شاهي اولين انتخابها هستند. براي اينكه سبزيهاي شما هميشهسبز و شاداب و از بيماري و آفات به دور باشند ميتوانيد از كود NPK همانند ۲۰-۲۰-۲۰ استفاده كنيد.
بذر معمولي سبزي معمولاً بهصورت كيلويي عرضه ميشود و ناخالصي دارد و بخشي از آن را تخم علف تشكيل ميدهد و نسبت به بيماريها مقاومت پاييني دارد و انتخاب مناسبي براي كاشت در آپارتمان و ابعاد كوچك مثل گلدان نيست. برخلاف تصور بسياري بذر اصلاحشده به معناي دستكاري ژنتيكي و تراريخته نيست. بلكه به معناي دقت در بذرگيري و انتخاب محصول مناسب براي بذرگيري است و گردهافشاني و تلقيح بهصورت علمي و بر اساس استاندارهايي انجام ميگيرد. درنتيجه بذر اصلاحشده نسبت به بيماري و آفات مقاوم است و درصد خلوص بالاتري دارد همچنين از نظر رنگ و شادابي برتر از بذرهاي معمولياند. درنتيجه انتخاب مناسبتري براي كاشت بوده و تجربه بسيار خوبي از كاشت را به همراه دارد.
روش كاشت بذر سبزي شويد در گلدان
بذر شويد، خاك استاندارد (كمپوست پيشنهاد ميشود)، گلدان مناسب، دستكش، آبپاش كوچك، بيلچه و الك تنها ابزارهاي كاشت شويد در آپارتمان هستند. ابتدا بذرها را براي مدت ۱۰ ساعت و حداكثر ۳ روز خيس ميكنيم. خاك را الك كرده تا نرم و يكدست شود. گلدان موردنظر را از خاك مرغوب (كمپوست آماده) پر ميكنيم (بيش از ۳/۴ گلدان)، گلدان انتخابي بايد زهكشي خوبي داشته باشد (در انتهاي آن سوراخ مناسبي براي خروج آب اضافي باشد). سپس اقدام به آبياري گلدان ميكنيم تا آب كاملاً از گلدان خارج شود. بعد از چند ساعت از آبياري گلدان بذرها را بر روي خاك ميريزيم و حداكثر به ارتفاع دو برابر طول بذرها روي آن خاك ميريزيم. ريختن خاك زياد روي بذرها باعث خفه شدن آن شده و نميتوانند رشد كنند. سپس با افشانه آب را بر روي سطح خاك اسپري كنيد بهصورتي كه مطمئن شويد آب به بذرها رسيده و اين كار را هر روز يا روزي دو بار انجام دهيد.
قبل از سبز شدن بذر سبزي نبايد اجازه دهيد سطح خاك خيلي خشك شود در اين صورت از جوانه زدن خبري نيست. آبياري زياد نيز باعث ميشود هوا به بذرها نرسد و خفه شوند و جوانهزني صورت نگيرد. هنگاميكه سطح خاك خشك شد اقدام به آبياري مجدد كنيد. البته ميتوانيد بدون خيس كردن بذرها در آب، آنها را بهصورت دستپاش بر روي سطح خاك بريزيد و با چنگال سطح خاك را زيرورو كنيد تا بذرها به زير خاك بروند. كود دهي را از هفته دوم بعد از جوانهزني شروع كنيد. براي اين كار بهتر است ابتدا مقداري خاكبرگ يا كمپوست يا كود حيواني بر روي باغچه ريخته و با بيلچه خاك را زيرورو ميكنيم و سپس خاك را نرم و تخت و يكدست ميكنيم. بذرها را بهصورت دست پاش و يكنواخت در محل موردنظر ريخته و سپس با شن كش يا چنگال خاك را با آرامي زيرورو ميكنيم تا بذرها به زير خاك بروند. سپس بهآرامي اقدام به آبياري ميكنيم بهصورتي كه آب بذرها را جابجا نكند و با خود نبرد. تا قبل از سبز شدن باغچه بهتر است هر روز يا روزي دو بار باغچه را آبياري كنيم.
براي برداشت سبزي بهخصوص در اولين برداشتها بهتر است از قيچي استفاده كنيم زيرا بذرها زياد در عمق قرار نداشته و ريشه قوي نداشته درنتيجه ممكن است از خاك دربيايند. براي برداشت سبزيها را نبايد از ريشه در بياوريم بلكه تنها نوك آن را جدا كنيم و مصرف كنيم. بعد از گذشت چند روز از برداشت سبزي، مجدد ميتوانيم آن را برداشت كنيم و سبزيها دوباره سبز ميشوند.
براي خريد بذر شويد و ساير سبزي جات به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
1- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
2- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
3- تماس با شماره موبايل: 09135555833
برچسب: